Відгуки про виставу “Азовсталь. Голоси” від глядачів у Більбао

29-го жовтня 2022 року відбулася європейська прем’єра вистави «Азовсталь. Голоси» у баскському місті Більбао в концертному залі Палац Еускальдуна. Ця вистава назавжди залишилася в серці сотні глядачів, які її тут побачили і відчули. Вона безперечно є особливою, адже не лише відображає надзвичайну важку історію оборони Азовсталі. Вона є своєрідним гідом до українського духу, до незламності та енергії життя. 

В цій статті ми зібрали відгуки, які нам надіслали глядачі, сповнені вражень, роздумів та відчуттів. Голоси Азовсталі створили нові голоси, які передають цю історію далі. Ці відгуки говорять самі за себе.

Photo: RitxarGP

«Неможливо не відчувати близькість до людей, які пережили те, що могло спіткати кожного з нас»

Театр самоаналізу. Відображення на сцені оплоту українського опору. Голоси, якими говорять різні персонажі: лікаря, фотографа, дитини, пілота гелікоптера, молодої дівчини-парамедика, солдата, мами, кохання…. У виставі мова відходить на другий план. А на першому постає сильний меседж боротьби, гніву і надії, що передається з перспектив різних героїв.

Особливо болючою є історія лікаря, який намагається рятувати життя, незважаючи на те, що в нього для цього немає найціннішого активу: інструментів для операцій. Або ж хлопчика, реального свідка та героя облоги, у якого назавжди відібрали дитинство. Вражає зрілість і жорсткість його висловлювань, що безсумнівно, є результатом того, з чим йому довелося зіткнутися у цій жахливій реальності.

В одному з ключових елементів імерсивної частини вистави – у злакових зернах, що так характерні для тих земель, відчувається послання надії. Це ода насінню, з якого виросте процвітаюче майбутнє, котрого всі так прагнуть.

Твір, заснований на реальних подіях, драматичних і надто близьких у часі, щоб пройти повз них з байдужістю, через що неможливо не здригнутися, не перестати відчувати глибоке співчуття і близькість до людей, які пережили те, що могло спіткати кожного з нас, досвід, який запам’ятається надовго як символ захисту землі та цінностей.

Гаїска Асторкіса Лопес, Більбао

Photo: RitxarGP

«Ми не можемо уявити той страх і страждання, які пережили наші українці, ховаючись від російських авіабомб».

Доброго дня! 

Вже 8 місяців, як я не в Україні, не вдома. І, звичайно, дізнавшись про приїзд українських акторів, я не могла дочекатися на виставу. Рідна мова, рідні люди та творча атмосфера – це завжди натхнення та, зараз, це водночас і біль, бо привід зустрітися  – не просто поділитися українським мистецтвом, а розповісти світу про жах, в якому перебуває Україна. Ми не можемо уявити той страх і страждання, які пережили наші українці, ховаючись від російських авіабомб. Талановиті актори занурили глядачів в переживання окремих людей, які знаходились в підземних укриттях металургійного комбіната «Азовсталь» в місті Маріуполь.

Для мене, особливо болюча тема дітей, жінок та літніх людей. Діти ще не побачили багато, чого доброго, а вже знають жахи справжньої війни, жінки ще мають народжувати здорове покоління українців, а літні люди не заслужили на старість в таких умовах та нещадну смерть. Впродовж вистави від переживань стояли сльози в очах від співчуття героям (тобто справжнім людям, які опинились в пастці загарбників), а наприкінці вистави пісня нашого відомого музиканта Валерія Харчишина і зовсім розчулила, бо який же ми стійкий, талановитий та самобутній народ! 

Хочу подякувати організаторам цієї події – Asociacion Ucrania-Euskadi, та акторам, з якими після вистави можна було познайомитись ближче, поспілкуватися та зробити фото на згадку. Слава УКРАЇНІ!

З повагою і вдячністю, Юлія Самофалова, Київ.

Photo: RitxarGP

«Вистава була хвилюючою і чесною».

Дуже сподобався цей театральний твір. І те, що було так багато глядачів, а також мені сподобалось чути як багато людей говорили українською. Вистава була хвилюючою і чесною. Театр – є одним з моїх перших захоплень тому для мене це було справжнє задоволення. Приємно відвідати  виставу з такими хорошими акторами, які в них усі гарні голоси, як добре вони виконують свою роботу!

Пілар Вісенте, Більбао

«Це був ковток дому на чужині».

«Азовсталь. Або люди зі сталі. Вистава занурює тебе в буденність життя під обстрілами у невеличкому осередку свободи, оточеного мороком. Що відчували люди, що відмовлялися вважати себе приреченими? Що їх рятувало? Про що вони думали? Вам розкажуть актори голосами героїв Азовсталі. Ми були невимовно вражені. Це був ковток дому на чужині. Зустріч з нашим рідним мистецтвом, мовою, талантом акторів, за якими так сумує українська душа за кордоном. Рекомендовано до перегляду. Але не забудьте носові хустинки, адже вистава може зачепити найтонші струни вашої душі.

Діана, Київ – Більбао

«Ми захищаємо Європу і весь світ від темряви, нечисті і абсолютного зла».

Щиро дякую нашим артистам за виставу «Азовсталь», яку я подивилася зі слізьми на очах та болем у серці. Обов‘язково треба ставити, знімати і привозити в інші краіни вистави, фільми. Щоб ніхто ніколи не забував і не думав, що війна – то проблема Українців! Ми захищаємо Європу і весь світ від темряви, нечисті і абсолютного зла! Слава Украіні!

Наталя, Київ

«Кілька разів в мене по шкірі пробігав мороз».

Рана Азовсталі ще дуже свіжа і болить, ми дивимось на ці страшні події очима свідків. Актори вистави спромоглися своїми голосами затягнути глядача у вир подій на заводі Азовсталь. Кілька разів в мене по шкірі пробігав мороз від проникливих і емоційних голосів Азовсталі.

Ольга Бережна, Кременчук – Віторія-Гастейс

«Вистава Azovstal. Голоси пронизлива та глибоко філософська».

Доброго дня! Хочу написати відгук про виставу Azovstal. Голоси. Мене звати Олена Димитрова, народилася у Донецьку, але мешкала у Києві з 2014р. У квітні 2019р. відвідувала підприємство Азовсталь і навіть у страшному сні неможливо було уявити наскільки трагічні події будуть траплятися у цьому місті 3 роки по тому. Вистава Azovstal. Голоси пронизлива та глибоко філософська. Через болючу долю окремих героїв вистави транслюється загальна драма спротиву усього українського народу. При цьому, на фоні темряви подій війни, неможливо не побачити віру в любов та перемогу! Дякую 💙💛

Олена Димитрова, Донецьк-Київ-Більбао

«Монологи, які можуть стати відзеркаленням думок, роздумів та почуттів».

Невже вистава може бути з субтитрами? Виявляється може, і навіть органічно поєднуватись, з легкістю відкриваючись глядачу іншої країни. А монологи можуть стати відзеркаленням думок, роздумів та почуттів. Монологи про реальність, яку неможливо забути, яку знову і знову проживають тисячі українців.

Оксана Хороших, Віторія-Гастейс

«Відчуваєш тепло від любові, мужності та єдності, яка є у душі кожного українця».

Це було дивовижно…мультимедійна вистава з технікою імерсійного театру та ще й з іспанськими субтитрами. Неймовірна гра акторів, які змогли передати кожному присутньому у залі, всі думки, почуття, біль, переживання, силу та хоробрість кожного українця, який бореться за життя і свободу. Це було настільки вражаюче, немов би кожен з нас поринув туди, відчувши і страх і незламний дух тих людей. Іноді неможливо було стримати сліз, і серце виривалось із грудей. В інші моменти, відчуваєш тепло від любові, мужності та єдності, яка є у душі кожного українця. Ну і звичайно ж пісні, які інколи звучали зі сцени, поринали прямо в серце кожного слухача. Надзвичайно вдячна всім за таку можливість, і кожному рекомендую побачити цю виставу власними очима.

Юлія Петренко, Віторія-Гастейс

Photo: RitxarGP

ТВОРЦІ ТА АКТОРИ ВИСТАВИ

Режисер: Валерія Демченко
Автор монологів: Хачатур Василян
Продюсер та актриса: Ольга Собко

Актори:
Валерій Харчишин
Людмила Ардельян
Олександр Жила
Ольга Собко
Андрій Собко
Анастасія Тарканій
Олександр Заїка
Олександр Пожарський

Звукорежисер: Олексій Друзь
Дизайнер освітлення: Тарас Первак

PR та комунікація: Наталія Косяченко

Наступний показ: КИЇВ, 26 листопада 2022 року

Compartir